ВІЧ-інфекцыя не адступае
Сітуацыя па ВІЧ-інфекцыі ў Рэспубліцы Беларусь і, перш за ўсё, у Гомельскай вобласці, застаецца неспрыяльнай. Па стану на 2 верасня сёлета колькасць ВІЧ-інфіцыраваных у краіне склала 11349 чалавек. Па-ранейшаму сумнае лідэрства займае Гомельшчына – 5816 выпадкаў ВІЧ-інфекцыі. Найбольшая колькасць у раёнах: Светлагорскім (2824), Жлобінскім (965), Рэчыцкім (338), г. Гомелі (688). У Хойніцкім раёне зарэгістравана 16 ВІЧ-інфіцыраваных, 4 з якіх памёрлі. За 8 месяцаў зарэгістраваны яшчэ 2 выпадкі захворвання.
Большасць ВІЧ-інфіцыраваных – гэта маладыя людзі ва ўзросце ад 20 да 29 гадоў. У Гомельскай вобласці для 51,2% захварэўшых заражэнне наступіла шляхам унутрывеннага ўвядзення наркатычных сродкаў.
Пастаянна павялічваецца колькасць людзей, інфіцыраванне якіх адбылося ў выніку сексуальных кантактаў. Распаўсюджванне ВІЧ-інфекцыі сярод жанчын прыводзіць да павелічэння колькасці дзяцей, народжаных ад інфіцыраваных маці. У вобласці за студзень-жнівень сёлета нарадзілася 925 такіх дзяцей.
Спыніць хвалю эпідэміі ВІЧ/СНІДу можна толькі сумеснымі намаганнямі ўсіх ведамстваў, прадпрыемстваў, арганізацый. Санітарнае навучанне насельніцтва, асабліва моладзі, адыгрывае першаступенную ролю. На базе райЦГЭ і Хойніцкай ЦРБ працуюць тэлефоны даверу 2-20-89 і 3-32-36 адпаведна, па якіх можна пракансультавацца па пытаннях прафілактыкі. Да таго ж, у райпаліклініцы можна абследавацца ананімна .
К Дню здорового питания
Проблема здорового питания, как никогда, актуальна в наши дни. Тревога: белорусы – самые толстые среди жителей стран бывшего СССР. Такой вывод сделали эксперты Всемирной организации здравоохранения. За последние 15 лет резко возросло количество людей, страдающих заболеваниями желудочно-кишечного тракта. И виноваты в этом мы сами – точнее то, как мы едим.
Здоровье зависит от поступления в организм необходимых ему продуктов, а болезни возникают, когда организм “недополучил” что-либо жизненно важное, либо наоборот, “получил в избытке” то, что ему совершенно не нужно. В настоящее время ишемическая болезнь сердца, артериальная гипертензия, хронические неспецифические заболевания лёгких, сахарный диабет, онкологические заболевания являются причинами смерти 2/3 населения Республики Беларусь. Этому способствует стиль питания, для которого характерно чрезмерное потребление высококалорийной пищи, рафинированного сахара, соли и алкоголя и недостаточное содержание в рационе питания полиненасыщенных жиров, сложных углеводов, пищевых волокон, витаминов и минералов. Проверьте, сколько вы съедаете овощей. Норма – не менее 300 г в сутки. Можно есть их в любом виде. Если состояние организма позволяет, то лучше сырыми. Овощи, зелень, проростки дают нам главное – клетчатку, которая помогает организму очищаться от токсинов и таким образом служит профилактикой многих заболеваний.
По мере взросления ребенка формируются и его привычки питания, прежде всего под воздействием культуры семьи. Всеми силами старайтесь не приучать к фаст-фуду детей!
При любой возможности заменяйте “вредный” ассортимент продуктов на натуральный. Отдавайте предпочтение нежирным сортам мяса, кисломолочным продуктам с низким содержанием жира. Включайте в рацион продукты, содержащие йод, селен – чеснок, морскую капусту, грецкие орехи, морскую рыбу.