Інтэрнет-меню для школьнікаў у бліжэйшым будучым

Образование

img_4914Карысныя змены ў харчаванні школьнікаў і дашкольнікаў абмяркоўвалі на пасяджэнні раённага савета па харчаванню.
На базе трэцяй сярэдняй школы прайшоў раённы семінар «Арганізацыя харчавання навучэнцаў школ, гімназіі, выхаванцаў дашкольных устаноў, выкананне санітарна-гігіенічных нормаў». У яго рабоце прынялі ўдзел спецыяліст раённага цэнтра гігіены і эпідэміялогіі М.Б. Нікіценка, спецыяліст па харчаванню аддзела адукацыі, спорту і турызму райвыканкама З.В. Пятрэнка, начальнік негасразліковага грамхарчу райпо А.І. Семянчук, галоўны тэхнолаг А.М. Вінічэнка.
img_4877Вельмі важна, каб дзіцячае меню было разнастайным, якасным, утрымлівала неабходную колькасць карысных рэчываў, бо ад гэтага залежыць здароўе дашкольнікаў і школьнікаў. Станоўчым прыкладам добра пастаўленай работы з’яўляецца сталовая сярэдняй школы № 3. Адна з самых вялікіх у раёне, тут па рабочых днях кормяць больш за 700 вучняў. Кіруе адказным працэсам старшы повар райпо В.А. Ермакова.
img_4845– Наш працоўны дзень часам пачынаецца з 6 гадзіны ранку – гатуем для дзетак кандытарскія вырабы, імкнемся зрабіць меню больш багатым на розныя віды страў, – расказвае Валянціна Арцёмаўна. – Уявіце, колькі старання і часу трэба было прыкласці раней нашым поварам, каб ачысціць бульбу, а зараз гэту работу выконваюць два электрычных апарата. Істотна палегчылі работу і посудамыечныя машыны. Дзякуючы гэтаму абсталяванню хутка і якасна мыецца посуд, там жа ён і дэзінфіцыруецца парай. Працуе наша сталовая па 2-тыднёваму прыкладнаму меню. У абавязковым рацыёне школьнікаў – свежая гародніна, садавіна, разнастайныя сокі. Для нашых рабят стараюцца 3 повары і 3 куханныя работніцы. Ім вялікі дзякуй за нялёгкую працу.
img_4853Як вядома, апетыт залежыць у тым ліку ад растаноўкі і выгляду ежы. Прыклады святочнай сервіроўкі падрыхтавалі для семінара педагогі і навучэнцы школы і работнік цэнтра творчасці дзяцей і моладзі Уладзімір Тагай. Тут і стол для дзіцячага дня нараджэння, набор для чаяпіцця, а таксама рамантычны куточак у сімвалічных для гэтага чырвоных і белых колерах.
Далей экскурсія прывяла ўдзельнікаў семінара да стала, дзе навучэнкі рабілі з садавіны дзіўныя ўпрыгожванні: кошык з арбуза, каляровыя «салодкія шашлыкі», выявы птушак са звычайнага яблыка. Такія ўменні дзяўчаты атрымліваюць на ўроках працоўнага навучання ў Н.І. Сцішанок.
img_4867На семінары размова ішла пра выкарыстанне сучасных тэхналогій у школьным харчаванні. Трэнд сезона – інтэрнет-меню для навучэнцаў. Як адзначыла в.а. начальніка аддзела адукацыі, спорту і турызму райвыканкама Т.В. Назарава, у будучым кожная школа павінна апрабаваць такі спосаб планавання абедаў па прынцыпу папярэдняй замовы для дзяцей, які з поспехам ужо выкарыстоўваецца ў старшых класах гімназіі г. Хойнікі.
img_4849Карысным для сабраўшыхся стала знаёмства з вопытам па ўкараненню новых форм арганізацыі харчавання, такіх, як элементы «шведскага стала», дні беларускай кухні, замова страў «сёння на заўтра», якім падзяліліся дырэктар СШ № 3 С.М. Зубок і дырэктар гімназіі г. Хойнікі Л.В. Лабада.

Алеся ЯЧЫЧЭНКА.
Фота аўтара.

 



Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *